Összetartozunk – Határtalanul! 2018 Budapesten

A félév vége után a Határtalanul! pályázat keretében erdélyi diákokat láttunk vendégül.

Január 25-én újra találkozhattak a 11. évfolyam diákjai és a gyimesfelsőlokiak, ekkor érkeztek gyimesi vendégeink Budapestre. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzájuk, az egész itt töltött idő alatt viszonylag száraz, néha még napos időben is volt részük. A gyimesi diákokat itt egy-egy család fogadta be, a főbb programokon kívül velük is időt tölthettek az erdélyiek.

Másnap, péntek reggel iskolánk igazgatónője köszöntötte az erdélyi vendégeket, röviden bemutatta az iskolát. Ezután Budapest belvárosába ill. a budai várba kalauzoltuk el vendégeinket, ahol Szilágyi Adrienn történész, történelem tanárnő szegődött hozzájuk idegenvezetőül. Ebédjüket is a Várban költötték el, majd visszatértek az iskolaközpontba, ahol délután a II. János Pál Verseny komplex fordulója kapcsán a különböző tájegységekről hallhattak előadásokat, néptáncbemutatót, sőt még gasztronómiai ízelítőt is kaptak, speciális ételeket kóstolhattak.

Szombaton buszos kirándulás keretében Székesfehérvárra, majd Tihanyba látogattak. Itt a bencés Jeromos testvér mutatta be a csoportnak a Tihanyi apátságot, annak történelmét, beszélt a tihanyi alapító levélről.

Vasárnap a családokat és diákokat a gellérthegyi Sziklatemplomba hívtuk közös szentmisére, amely után itt is egy szerzetes testvér beszélt az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről, a pálosokról. Délután szabad programot kaptak a diákok, befogadók és vendégek együtt fedezhették fel a várost.

Hétfőn Márkyné Lányi Dorottya tanárnő volt a csapat vezetője, akivel felfedezték az Andrássy út környékét, a Hősök terét, a Terror Háza Múzeumot és betértek egy helyi kávéházba is. Délután az úszásé volt a főszerep, hiszen az erdélyieknek otthon ilyesmire nincs nagyon lehetőségük, külön kérték, hogy uszodába is eljuthassanak.

Kedden újabb buszos kirándulás várt ránk, Visegrádra utaztunk nevelési igazgató-helyettesünk, Szekér Borbála vezetésével. Felfedeztük a visegrádi várat és környékét és egy kis bobozásra is nyílt lehetőség. Ebéd után a Kamaraerdei Idősek Otthonában közös előadással leptük meg az ott lakókat, akik lelkesen nézték a fiatalok táncait, hallgatták énekeiket. A műsor után egyéni beszélgetésre is nyílt lehetőség, ahol a diákok bátran szóba elegyedtek az idősekkel, akik nagyon hálásak voltak a meghallgatásért és néhány jó szóért. Az időseket szolgáló atyák is itt laknak az Otthon területén, ezért az itteni kápolnában beszéltek életükről, szolgálatukról és zárásként áldásban részesítettek minket, majd finomságokkal is megkínálták a csapatot.

Az erdélyiek másnap kora reggel indultak haza. Úgy érezzük, hogy egy igazán szép programot valósíthattunk meg, amelyben a diákok is sok új ismerettel gazdagodhattak. Az élményeket, tapasztalatokat egy értékelő óra keretében beszéltük meg az osztályokkal.

Videóösszeállítás

 

A Magyar Katolikus Rádióban Szekér Borbála igazgatóhelyettessel, Mihók Attila tanár úrral és a diákokkal Sallai Éva beszélgetett  a Délutáni találkozás című közéleti műsor második részében.

Hallgassa meg!