Gömbi Világ Projekt

Iskolánk támogatást nyert a Gömbi Világ Projekthez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Nemzeti Tehetség Programból.

A projekt keretében működő Gömbi Geometria szakkör:

A dr. Tóth Ildikó és Sáray Szilvia matematika tanárok által vezetett szakköri foglalkozások során a diákok szeme láttára és az ő aktív közreműködésük révén bontakozik ki egy új, az általuk eddig ismerttől merőben eltérő geometriai világ. A résztvevők kísérleteken keresztül jutnak el a geometriai felfedezésekhez, a fogalmak megértéséhez, az állítások megfogalmazásához, azok bizonyításához.

A szakkörön az átlátszó Lénárt gömbre helyezhető cserélhető műanyag fóliákra rajzolunk illetve a Spherical Easel és a KaleidoTile számítógépes programok segítségével elkészítjük különböző gömbi alakzatok és mozaikok számítógépes illusztrációját.

gombi-rajz         gombi-foldgomb

gombnegyszogek

A projekt célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egy másfajta geometriai gondolkodásmód és szemlélet és fogékonnyá váljanak a megszokottól eltérő gondolkozási módok iránt a matematikán belül és kívül egyaránt.

A gömbön való tájékozódás, az égtájak használata, a Földgömb és Éggömb elkészítése, a térképészetben használatos vetítési módok modellezése összekapcsolja a matematikai témát a természetismerettel és a földrajzzal.

A projekt során művészi díszítésű gömbi mozaikok és különböző természettudományi területekkel kapcsolatos alkotások készülnek

A projekt szakkörön kívüli programjai:

  • 2 napos tanulmányi út a Zselici Tájvédelmi Körzetbe. A túra két fő programja a Zselici Csillagparkban szakvezetéses nappali csillagászati bemutató és éjszakai csillagnéző túra. A diákok megismerkednek a távcsőkupola távcsövével, a Napteleszkóppal és a planetáriumban filmvetítésen veszünk részt.
  • Egy napos látogatás az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén. Előadás a GPS rendszerek működéséről, geocatching játék az egyetem környékén. Interaktív foglalkozás a glóbuszok digitális 3D megjelenítéséről, Földgömb és Éggömb készítése.

EMET_logo_fekete_feher

ntp_72_rgb