Füzetvásárlás az új tanévre

Ha tanácstalan vagy, milyen füzetekre lesz szükséged a jövő tanévben. olvasd el ezt a bejegyzést.

Kedves Szülők!

Elérkezett az iskolai eszközök beszerzésének ideje, az áruházak már kínálják portékáikat, sok család már most megvásárolja a felszereléseket, hogy ne minden szeptemberre maradjon. Többen is kérdezték, mit várnak nálunk a tanárok, ezért kicsit összefoglalom:

Magyarból vonalas füzet, 2 db, egy irodalom, egy nyelvtan. Ha ezen kívül kell még dolgozatfüzet, azt a tanár majd jelzi.

Matekból négyzetrácsos füzet 1db, geometriához sima füzet 1db.

Történelemhez 1db vonalas füzet.

Történelem angolul a kéttannyelvűben: minél vastagabb füzet legyen, sok az írnivaló!

Angolhoz és második idegen nyelvhez 1-1 db vonalas füzet és 1 db szótár füzet.

Énekhez 1db ötvonalas kottafüzet, a kisalakú elég.

Természetismerethez vagy vonalas, vagy sima 1db, ezt a tanár majd megmondja.

Fizika: négyzethálós

Kémia: vonalas

Biológia: 7-8.-ban nagyalakú sima, gimnáziumban spirálfüzet.

Földrajz: vonalas

Informatika: négyzethálós

Hittan: alsóban nagyalakú sima füzet, a többi évfolyamon vonalas.

A rajzórai kellékeket is lediktálják majd. Ami szokott kelleni: vízfesték, ecset, színes ceruza, puha grafit, részletesen majd a tanár elmondja.

Testnevelés órára a felszerelés: sötétkék vagy fekete rövidnadrág, benedekes póló, fehér zokni, sportcipő, tornazsákba csomagolva. Ha hideg van, és az óra szabad téren van, húzhatnak melegítőt, ezt jelzi majd a tesi tanár.

A házi feladatok feljegyzéséhez javasoljuk a külön erre a célra rendszeresített házi feladat füzetet. Ez lehet az erre a célra nyomtatott, készen kapható füzet, de jó bármilyen egyéb kisalakú füzet is.

A füzeteket be kell kötni, hogy ne rongálódjanak. Lehetőleg ízléses, praktikus borításba, melynél arra kell figyelni, hogy a keresztény értékrenddel ellentétes rajzokat, feliratokat ne tartalmazzon (pl. halálfej, stb.) és ne legyen hivalkodó. A felszerelés lényege a használatban való praktikusság, nem az, kinek van szebb vagy drágább. Szerepeljen rajta jól láthatóan a gyermek neve, osztálya és a füzet célja.

Általános iskola alsó tagozatán csak kisalakú füzetet használnak a gyerekek, a vonalas füzetből is a korosztálynak megfelelő vonalazásút.

A felső tagozaton ez már nem ilyen kötött, lehet nagy alakú füzetet is használni, de a kisalakú könnyebb és 5-6.-ban még nem írnak annyit, hogy a nagyobbat kihasználnák. Ha pedig betelik, majd kezd egy újat.

Gimnazisták használhatnak spirálfüzetet is. Sokszor javasoljuk, különösen az érettségi tantárgyakból és idegen nyelvből, hogy ne dobják el az év végén a be nem telt füzetet, hanem folytassák a következő tanévben is, ennek jó hasznát vehetik az érettségire készülésnél, valamint kevésbé pazarló.

Természetesen tudjuk, hogy a tankönyvek, füzetek beszerzése megterheli év elején a családi költségvetést. Ezért azt javasoljuk, ne a divatot kövessék, hanem a minőségre figyeljenek. A füzetlapok minősége legyen a döntő, ne a borítása, amiből mindig az aktuálisan legdivatosabb rajzfilmek hőseivel borított a legdrágább. De a piacon van a másik véglet is: vannak olyan füzetek, amik bár nagyon olcsóak, de lapjaik már kisebb radírozástól is könnyen szakadnak, a filctoll vagy zselés toll elfut rajtuk, rosszul írhatóak. Így a gyerek munkájának külalakját rontják.

Tisztában vagyunk vele, a döntés nem könnyű, mikor gyermekeink is erősen akarják érvényesíteni elképzeléseiket. Szülői részről azonban legfontosabb a praktikusságra (mire lesz a füzet, milyen igénybe vételre, lapok minősége) és az egyszerűségre (egymástól jól megkülönböztethető külső borító vagy bekötőanyag, ízléses, nem hivalkodó mintázat) törekedni.