Meséld el, hogy volt a te idődben, nagyi!

Comenius pályázat 3-6. osztályos diákoknak.

A harmadik forduló feladatai letölthetők innen.
Leadási határidő: május 14.

Meséld el, hogy volt a te idődben, nagyi!

Nemzetközi Comenius pályázat 3-6. osztályos diákoknak

A pályázat nyomtatási verziója letölthető innen.

Kedves gyerekek!

Érdekes és izgalmas versengésre és nyomozásra hívunk benneteket. Iskolánk az idei és az elkövetkező tanévben részt vesz, több európai országgal együtt, a Comenius európai iskolák közötti együttműködésben, melynek célja, hogy az Európában élő diákok jobban megismerjék egymást, a másik nép szokásait, életét, hagyományait.

Ahogy azt a verseny elnevezésében is láthatjátok nemcsak nektek kell majd dolgoznotok, ha szép eredményt akartok elérni, hanem segítségül kell hívnotok nagyszüleiteket vagy nagyszülőkorú ismerősötöket, rokonotokat.

Miből áll a verseny?

Hat témakörben kell majd a két év alatt kérdezgetnetek a nagyszülőket, illetve olyan tárgyakat, emlékeket kölcsönkérni tőlük, amelyek az adott témához kapcsolódnak. Minden témáról készítenetek kell egy riportot a nagyszülővel, illetve egy posztert, amelyen a tárgyak fényképei, régi fényképek, írásos emlékek szerepelnek. Munkáitok végleges anyagát majd angol nyelvre kell lefordítani, de ebben természetesen segítséget fogtok kapni az iskola angoltanáraitól és a két tanítási nyelvű gimnáziumi osztályokba járó idősebb diákjainktól.  Dolgozhattok csapatokban, és, ha kedvetek van, csatlakozhattok az iskolai Comenius szakkörhöz, melyet Zsolt bácsi vezet majd.

Miért érdemes részt venni a versenyben?

Mert a legjobb pályaműveket készítő gyerekek elutazhatnak a versenyben résztvevő többi ország egyikében rendezett tanár-diák találkozóra (Németország, Törökország, Portugália). Minden versenyző, aki tartalmas munkát ad be az egyes fordulókon, a tanévek végén meglepetés jutalomban részesül.

Induljon hát a versengés és a nyomozás!

Az első témakör: Magyarország története, akkor, amikor a nagyi gyerek illetve fiatal volt.

Feladat:

Készítsetek interjút (beszélgetést) a nagyszüleitekkel (vagy kedves ismerősötökkel) arról, hogy milyen fontos történelmi események történtek Magyarországon akkor, amikor ők gyerekek, fiatalok voltak.

Kérjétek el tőlük, azokat a tárgyakat, fényképeket, régi újságokat, amelyek a korabeli történelemről szólnak, ahhoz kapcsolódnak.(Készítsetek fényképeket ezekről az emlékekről, mert később a tabló készítéséhez majd jól tudjátok azokat használni!)

Kötelező kérdések (Ezeket mindenképpen tegyétek fel a nagyinak!)

1.Mi volt a legfontosabb történelmi esemény (események) az életében? Miért pont az? Hogy élte meg akkor (gyerekként vagy fiatalként), mit gondolt róla akkor?

2.Ki volt számára a legpozitívabb, legkedvesebb történelmi szereplő az 1950-1980 közötti időszakból? Miért?

3.Ki volt számára a legnegatívabb, legellenszenvesebb történelmi szereplő az 1950-1980 közötti időszakból? Miért?

4.Melyik volt szerinte a legszebb és a legrosszabb év a magyar történelemben az 1950-1980 közötti időszakban, illetve saját gyermek- vagy fiatalkorában? Miért?

5.Volt-e olyan fontos történelmi esemény, amelyben részt vett? Ha igen, akkor mi volt ez? Miért vett benne részt, hogy élte át, mire emlékszik belőle?

6.Hogyan értékelné az életérzést a korlátozottság (-5) – szabadság (+5), illetve a fenyegetettség (-5) – biztonság (+5) skálán?

7.Milyen irodalmi, művészeti alkotást, filmet ismer, amely jól bemutatja a korszakot (1950-1990), vagy a korszakban készült, és jellemző a kor magyar történetére, világágára?

8.Kérd meg, hogy magyarázza meg neked, mit jelentettek a következő fogalmak: népköztársaság, a szocializmus építése, baráti országok, Szabad Európa Rádió, Amerika Hangja, osztályharc, osztályidegen, pártfőtitkár, Fehér Ház, kisdobos, úttörő, munkásőr, ÁVH, ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok.

9.Ha tudja, mutassa meg neked egy térképen, hol voltak a következő utcák, terek Budapesten, hogy hívják ma őket, kiről kapták a nevüket az elmúlt időszakban: Moszkva tér, Marx tér, Népköztársaság útja, Lenin körút, Felvonulási tér, Tolbuhin körút, Felszabadulás tér, Élmunkás tér, Münnich Ferenc utca…

Természetesen ezeken a kérdéseken kívül bátran kérdezz mást is a nagyitól, ami a történelemhez kapcsolódik, és mindenképpen jegyezd le, ha valami érdekességet tud neked mesélni Magyarországról abból az időről, amikor ő még kissrác(kislány) volt…

Mit és mikor kell leadnod?

Ha elkészítetted a beszélgetést (kérdés-válasz formában), írd le, vagy gépeld le! A letisztázott változaton szerepeljen neved (nevetek), osztályod, a nagyszülő (kedves idős ismerős) neve, és egy fotó róla, esetleg rólatok. Ha tudod, csatold munkádhoz a tárgyi emlékekről készített fotókat is! Munkádat úgy is elkészítheted, mintha egy újság lenne.

Leadás határideje: 2012. okt.18. (előzetes munka, amit még tanáraiddal egyeztetve esetleg egy kicsit átalakítasz) Végleges munka: 2012. nov.13.

Leadás módja: elektronikusan (Küldési cím:  valkai.krisztina@gmail.com )vagy papíron  tanítódnak vagy történelemtanárodnak.

Jó munkát!

A verseny szervezői