Beszámoló a Gömbi Világ Projektről

A tanév végével a Gömbi Világ Projekt is lezárult. A projekt egészéről dr. Tóth Ildikó tanárnő írt szakmai beszámololót.

A Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázaton iskolánk támogatást nyert a Gömbi Világ projektre 2015-16-os tanévben. A projekt célja a matematikai, a természettudományos, a technikai és digitális, kompetenciák erősítése volt.

A projekt fő programja az október elejétől heti rendszerességgel megtartott gömbi geometria foglalkozások voltak, melynek során a résztvevők geometriai felfedezéseket tettek, állításokat fogalmaztak meg és azokat kísérletezéssel, majd matematikai módszerekkel bizonyították. A szakkör során Lénárt gömbre helyezhető műanyag fóliákra rajzoltunk és a Spherical Easel számítógépes program segítségével elkészítettük a megismert gömbi alakzatok számítógépes illusztrációit. A foglalkozások során megismerkedtünk a gömbi geometria földrajzi alkalmazásával, a térképkészítés vetítési módjaival és a fóliákra földgömböt rajzoltunk. A kiscsoportos munka ideális környezetet biztosított a résztvevők közötti vélemény cserére, az irányított illetve kötetlen beszélgetésekre és a kísérletezésekre. Összességében a szakkör nagyon pozitív hatást gyakorolt a résztvevőkre, egyértelműen bővítette látókörüket, felkeltette érdeklődésüket olyan ismeretek iránt, amelyekről eddig nem is hallottak.

 1. április 11-én a Gömbi Világ projekt résztvevői az ELTE térképtudományi és geoinformatikai tanszékre látogattak.

A tanszék két tanára közreműködésével a következő programon vettünk részt:

 • előadás a glóbuszdigitalizálásról (előadó: dr. Gede Mátyás)
 • földgömbkészítés (lásd fotók)
 • előadás a GNSS (GPS) elméletéről, matematikájáról: (előadó: dr. Kovács Béla)
 • geocaching az egyetem kertjében (megadott koordinátákon elhelyezett tárgyak, feliratok stb. “megtalálása” korszerű kézi GPS műszerrel)

A program nagyon jól sikerült, sokat tanultunk, szép Földgömbök készültek mindenkinek.

 1. április 15-én a projekt keretében készített gömbi művészi alkotások a Tehetségnap keretében kiállításra kerültek, és később is az iskola folyosóján voltak megtekinthetőek. A tanév végén az alkotások a rajzterem díszévé váltak. A Tehetségnap során egy külön teremben interaktív bemutató keretében az érdeklődő diákok saját földgömböt készíthettek. A technikát az ELTE tanszéki látogatás során sajátították el a projekt résztvevői.
 1. május 13-14-én a projekt diákjai kétnapos tanulmányi kirándulást tettek Egerbe. Az Esterházy Károly főiskola épületében található Varázstorony különböző előadásain, foglalkozásain vettünk részt.

1.napi program:

 • planetáriumi vetítés: Utazás a Naprendszerben (előadó:Vasné Tana Judit)
 • planetáriumi vetítés Ablak a végtelenbe: A Hubble űrtávcső (előadó:Vasné Tana Judit)
 • interaktív kísérletek a Jedlik Ányos experimentáriumban: Az ezerarcú fény csodái (előadó: Misz József)
 • távcsöves megfigyelések 44 méter magasból a Líceum tornyának teraszáról
 1. napi program:
 • Camera obscura: Európa legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése
 • rendhagyó matematika óra: a prímszámok világa
 • Hell Miksa Csillagászati Múzeumban megtekintése: az eredeti helyszínen az eredeti műszerek széles skálája: különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek,
 • kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális
 • a Varázsterem interaktív eszközein kísérleteket végeztünk.

A gömbi geometria foglalkozások tevékenységeinek tapasztalatát dr. Tóth Ildikó a projekt szervezője előadta a Matematika és Didaktika Kutatások Konferencián 2016 január 22-24-én Pozsonyban. https://sites.google.com/site/midk2016jan/program

EMET_logo_fekete_feher

ntp_72_rgb

Emberi Eroforras Miniszteriuma

Gömbi-szakkor_2016.avi