Határtalanul pályázat: A 10.A osztály beszámolója

Erdélyi és magyarországi példamutató, tanúságtevő személyek nyomában

A Határtalanul program keretén belül osztályunk számos olyan programban vehetett részt, melyek során példamutató erdélyi és magyar emberek életútját ismerhettük meg, akik tanúságot tettek életükkel. Erős, sziklaszilárd jellemük példaként, alapkőként szolgálhat a mai fiatalság számára.

Témánkat ezen a 3 területen jártuk végig: hit, sport, magyarság és irodalom. A hit területéről Márton Áront az erdélyi katolikus egyház püspökét, és Mindszenty József bíboros életét jártuk körül. A sportban Balczó András öttusázó és Erőss Zsolt hegymászó életét ismerhettük meg. Az irodalmi alkotók közül pedig Fekete István és Tamási Áron élettörténetével és műveinek megismerésével lettünk gazdagabbak.

A Csíkszeredából érkezett Márton Áron Gimnázium diákjainak ittléte alatt számos helyre látogattunk el. Megcsodálhattuk a Parlamentet, az Országgyűlési Múzeumot és ellátogattunk a Szent István Bazilikába. Szentendrét egy városismereti vetélkedővel mutattuk be a vendég diákoknak. Megmásztuk a világörökség részét képező Budai Várat, ahol megnéztük a Mátyás templomot, a Halászbástyát, majd a felújított Várkert Bazáron keresztül sétáltunk le a Duna-partra.

A Terror Háza Múzeum meglátogatásával felidéztük a kommunista diktatúra korszakát. Megemlékeztünk Mindszenty József bíborosról, megismerhettük megpróbáltatásait, küzdelmeit.

A múzeum után végigsétáltunk az Andrássy úton egészen a Hősök teréig.

A hét során ellátogatott iskolánkba Balczó András többszörös olimpiai és világbajnok öttusázó. Megosztotta velünk küzdelmekkel teli életét, sikereit, tapasztalatait.

Elutaztunk Tihanyba, ahol körbevezettek minket és bemutatták nekünk az Apátságot. Megkerestük a magyar szavakat a Tihanyi Apátság alapítólevelében. Itt megemlékeztünk Fekete István természet közeli munkásságáról is.

Pályázatunk második részeként Székelyföldre, Csíkszeredába utaztunk.

Utunk során olyan természeti látványosságokat kerestünk fel, mint a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, el kirándultunk a Szent-Anna tóhoz és a mellette fekvő Mohos-tőzegláphoz. Ahhoz, hogy Márton Áron életéről többet megtudjunk megnéztük a Márton Áron Múzeumot Csíkszentdomonkoson.

Balánbányáról indulva kirándulást tettünk az Egyes-kőre, ahol megemlékeztünk Erőss Zsolt hegymászóról. Innen tovább túráztunk, egészen a Nagy-hagymás csúcsáig. Utunk végén a helyi vendégszeretetet élvezve bográcsoztunk Balánbányán.

Este a Márton Áron Gimnáziumban a helyi diákok táncestet szerveztek a részünkre.

Csíkszeredát is körbejártuk, megtekintettük nevezetességeit, és tárlatvezetésen vettünk részt a Csíki Székely Múzeumban, amelyet a Mikó várban alakítottak ki.

Sikeres utazásunkért hálát adva a Csíksomlyói kegytemplomban szentmisén vettünk rész. Utunk végeztével pedig Szejkét érintve megálltunk Farkaslakán, ahol megemlékeztünk Tamási Áronról.