Fizika verseny 2. helyezés

A Károly Iréneusz versenyen a 9-10. évfolyam csapata második helyezést ért el.

IMG_1270

A fizikusok köztünk élnek

A hétvégi Országos Károly Iréneusz Fizika Verseny margójára

Nehéz olyan versenybeszámolót írni, ami nem sablonos, nem unalmas, most mégis lássuk, milyen hétvége áll mögöttünk J

Egy szép áprilisi pénteken, végre elérkezett a Károly Iréneusz idei megmérettetése. A február közepén meghirdetett versenyre hetek óta készültünk három korcsoporttal. A 7-8. és a 9-10. osztályosok kaptak házi kutató, kísérletező projektet, melyet előzőleg, határidőre készítettek el. Németh Daninak és Schmuck Ottó Bencének a gyertya fizikájának a rejtelmeibe kellett bele mélyedni, míg Csernus Palkó, Bányai-Ferenczy Dávid, és Frecot Bálint házilag készített több fokozatú mágneses gyorsítóval végzett méréseket.

Az idei fordulónak a budapesti Piarista Gimnázium adott otthont. A mezőny igen erős volt, ahogy évről, évre. Olyan nagy múltú, patinás iskolák diákjaival mértük össze tudásunkat, mint a piaristák, bencések, ferencesek, jezsuiták, vagy éppen a Szent Margit és a Szent Imre diákjai. Persze a résztvevők sorát lehetne még hosszan folytatni, de ezzel nem untatnám a kedves olvasót. J

A zsűri tagjai az ELTE TTK Anyagfizika és Elméleti Fizika Tanszékeiről érkeztek. Soraikban tisztelhettük Dr Juhász Andrást, Dr Tasnádi Pétert, Dr Tél Tamást, Dr Bérces Györgyöt, és végül Dr Sasvári Lászlót. Nos, az ő kegyeiket kellett elnyernünk, amely sikerült is! De ne szaladjunk ennyire előre.

Pénteken a helyszínre érve a megnyitó után az első megmérettetés az egyéni írásbeli feladat volt mindhárom korcsoportnak. Az írásbeli után nem sok szusszanásuk volt büszkeségeinknek, hiszen kezdődött is a Ki Mit Tud?, mely már a legnagyobbak összecsapása volt, ahol Urich Szilvi és Janzsó Balázs képviselte a Benedeket. Bemutatott kísérleteket legjobb tudásuk szerint kellett értelmezni, jelenségeket magyarázni, és állni a sarat a villámkérdéseken. Persze, hogy ez idő alatt ne unatkozzon a két kisebb csapat sem, lehetett segíteni a nagyoknak, ha megakadtak. A Ki Mit Tud? után a megfáradt versenyzőket érdekes előadás, bűvész show szórakoztatta. Ez alatt a zsűrinek segítve a kísérőtanárok kijavították az írásbeli feladatokat. Este fél tíz magasságában fáradtan, de már ekkor is sok élménnyel, új tapasztalatokkal, ismeretek sorával indultunk haza pihenni, hogy másnap friss lendülettel tudjuk a kísérleti bemutatón lehengerelni a zsűrit.

Szombat reggel nyolckor már izgatottan állítottuk össze a kísérleteinket. Tervezgettük, milyen demonstrációs sorrenddel tudjuk kiváltani a WOW hatást a zsűrinél. J

Frici és Dávid bebizonyította, hogy a rózsaszín és a kék szívószál nem szeretik egymást (elektrosztatika). Megmutatták, hogy bár az alumínium cső és a mágnes között nincs kölcsönhatás, mégis lassabban esik a csőben a mágnes, mint mellette (Lenz törvény). Azt is bemutatták, hogyan lehet felnyomni a vizet a tányérból egy lefordított pohárba (légnyomás). És végül, a Rijke csőből, mely egy hosszabb fém cső és egy izzó fémhálóból áll, hajókürtre emlékeztető hangot csalogattak elő (termoakusztikus jelenség). Hogy mitől izzott? Hát egy forrasztólámpától J Ezzel el is nyerték a második helyezést.

Bence és Dani készített úgy nevezett nem-newtoni folyadékot, ami igen mókás tud lenni. Néha folyadékként viselkedik, néha egészen kemény, porló anyagra emlékeztet. Készült légpárnás CD, CD buborék, repülő lampion. De ezek csak az apróságok voltak, amivel megvillantottak ügyességüket. A zsűri figyelmét két izgalmas kísérlettel fogták meg. Először hangot rajzoltak a falra. Hogy pontos legyek, Lissajous-görbéket rajzoltak lézerrel. A legnagyobb durranás, mégis az aeroszol bomba volt. J Erre még Juhász tanár úr is azt mondta, hogy ilyet még nem látott. Olvasztott és lángoló viaszba vizet cseppentettek. Mivel a víz sűrűsége nagyobb, mit a forró viaszé, azonnal lesüllyed. Ott viszont a csekély 1500 °C hatására elpárolog, térfogata kétezerszerese lesz. A lángoló viasz felcsap. Ekkor már zsebünkben a WOW hatás J Mivel beltérben voltunk, csak 70 centis lángot kíséreltünk meg. Persze a hatás fokozható, melynek csak a józan ész szab határt. S mint a beszámolóból kiderült, a mi diákjainknak van belőle bővel!

 

Solti Viktória

Budapest, 2014. április 5.

 

Egyéb információ a versenyről